Pagina's

vrijdag 6 januari 2017

Babylone 2.0 en de biologie van 'slut shaming'

Het internet is een interessante plaats. Een oneindige bron aan informatie. Helaas is het internet soms ook een grote bron van frustratie, woede en schaamte. Vandaag is het een grote groep geslachtsgenoten die mij de gordijnen injaagt.

Deze avond op weg naar huis, zat ik op de trein met een goede vriendin die me vertelde over een besloten facebook groep: Babylone 2.0. Dit is een franstalige groep voor mannen (52.000 leden!) die willen opscheppen over hun seksuele veroveringen en daarbij het delen van foto's niet schuwen. De vrouwen met wie ze de lakens delen, zijn niet op de hoogte dat hun foto's op internet circuleren. Alsof dit nog niet genoeg is, worden de foto's nog eens vergezeld van wansmakelijke commentaren. Voor een meer gedetailleerde uiteenzetting over deze groep, verwijs ik u naar de volgende (franstalige) blog: http://www.2girls1mag.com/babylone-2-0-52-000-connards/#comment-205335

Waarom doen zoveel mannen mee aan zoiets lafs en verwerpelijk? Meer nog, dit zijn regelrechte misdrijven, en iedereen in die groep is minstens medeplichtig. Ik acht de kans overigens groot dat dit wel eens een grote zaak kan worden. Misschien komt het de volgende dagen wel in het journaal op de franstalige zenders. (bvb.: RTBF of RTL) De ironie van heel de zaak is dat het wellicht de vrouwen zullen zijn waarvan foto's gedeeld werden, de slachtoffers dus, die door het grote publiek bestempeld zullen worden als 'sletten' of  'hoeren'.

Vrouwelijke promiscuïteit wordt vaak als iets verwerpelijks beschouwd, vandaar het veelvuldig voorkomen van 'slut shaming'. Aan de andere kant wordt mannelijke promiscuïteit veel minder als iets negatiefs bekeken, en zoals het bestaan van Babylone 2.0 bewijst, wordt er zelfs vaak over opgeschept. Deze vaak onbewuste neiging tot ongelijke beoordeling op vlak van seksualiteit zit misschien wel in ons allemaal.

Om te begrijpen van waar deze onbewuste neiging of dit onbewuste aanvoelen, vandaan komt, moeten we teruggrijpen naar de biologie. Biologisch gezien is het doel van seks om ons voort te planten, om ons genetisch materiaal zo goed en zo veel mogelijk door te geven. De fysiologische verschillen tussen man en vrouw, hebben er voor gezorgd dat man en vrouw anders geprogrammeerd zijn tijdens de evolutie. Ze hebben elk een andere tactiek meegekregen.

De tactiek van de man om biologisch succesvol te zijn is heel simpel: zo veel mogelijk seks met zoveel mogelijk verschillende partners. Dit komt doordat de man een nagenoeg onuitputbare bron aan genetisch materiaal heeft: zaadcellen worden continu aangemaakt. Door zoveel mogelijk seks te hebben met zoveel mogelijk vrouwen, optimaliseert de man de verspreiding van zijn genetisch materiaal. Als er tussen al deze partners al eens een vrouw zit die geen goede match is en waarbij het nageslacht niet zo sterk is: niet erg, er zijn nog genoeg nakomelingen bij andere vrouwen.

De tactiek van de vrouw is heel anders. Een verkeerde keuze van de vrouw heeft veel meer impact. Een vrouw heeft maar een beperkt aantal eicellen en is veel meer beperkt door tijd. Een bevruchting wordt gevolgd door een zwangerschap van ongeveer negen maanden. Daardoor kan een vrouw nooit voor zoveel nakomelingen zorgen als een man. Als een vrouw een verkeerde inschatting maakt en een man kiest met kwalitatief minder goed genetisch materiaal, dan zijn dat 9 maanden die ze verliest aan zwakker nageslacht. Daarom is de tactiek van de vrouw meer gericht op kwaliteit dan kwantiteit: kieskeurig zijn.

En dit resultaat komt dus overeen met de beoordelingspatronen die onbewust in ons hoofd zitten: een man mag losbandig zijn, maar een vrouw moet kieskeurig zijn en niet zomaar met iedereen in bed duiken. Dit is natuurlijk niet het beoordelingspatroon waar we bewust en als rationele mensen moeten achter staan. In onze maatschappij, zijn we niet meer 100% gebonden aan ons evolutionair verleden en is de manier waarop onze hersenen geprogrammeerd zijn, niet altijd even nuttig. Anticonceptie heeft ervoor gezorgd dat seks los kan staan van voortplanting. Daarom zijn de beoordelingspatronen die ons hebben geleid tot slut shaming dus ook volledig achterhaald.

Dus als je de volgende keer getuige bent van slut shaming of een man hoort opscheppen over zijn grote aantal seksuele veroveringen, wijs deze mensen er dan op dat hun manier van denken gedateerd is. Verder hoop ik ook dat pagina's zoals Babylone 2.0 snel van internet zullen verdwijnen en dat iedereen die daar foto's gepost heeft, gestraft zal worden.2 opmerkingen:

  1. Blij dat eindelijk eens iemand dit gezegd heeft. Wij hebben evenveel recht op een verzetje als mannen. Zolang je geen vaste partner hebt of een partner die op de hoogte is doet iedereen wat hij wilt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Why do we ladies be judged so quickly.sometimes people dont do things because they wanna do them.sometimes people are forced to do things they do not concent to but they're forced by situations of daily life.something which definitely other's hAve got not a clue about.Am glad someone can reason others out and talk about it.

    BeantwoordenVerwijderen